Het leven van een auteur in spe is een continu proces van vallen en opstaan. Van het toewerken naar hoogtepunten, tot aan het vervallen in diepe dalen. Weliswaar figuurlijk, dat dan weer wel, gelukkig. Maar afgelopen week zat ik heel even weer op een hoge berg, toen ik een e-mail zag binnen komen van die ene uitgever aan wie ik mijn publicatievoorstel voor het boek Excelleren door Innoveren had toegestuurd.
Mijn vreugde was van korte duur, want helaas zag ik al direct na de eerste zin dat het een afwijzing betrof. Helaas voor mij.
Boem. Terug naar het met door donkere wolken overschaduwde dal in. Hoe kwam ik daar nu zo snel mogelijk weer uit? Hoe kan ik een dergelijke teleurstelling weer snel ten boven komen?
Ik besloot wederom mijn trouwe genAI adviseur Grok om advies te vragen.
Ik vroeg haar: “Ik heb lange tijd gewerkt aan een manuscript. Op een gegeven moment vond ik dat ik genoeg had geschreven. En was het tijd om dit manuscript aan te bieden aan een uitgever, die het hopelijk zou kunnen uitgeven. Het manuscript had ik per e-mail verstuurd. Na een langere tijd op een reactie te hebben gewacht, heb ik nu eindelijk een afwijzing van deze uitgever ontvangen. Dit is voor mij natuurlijk een enorme teleurstelling. Ik geloof nog steeds in mijn manuscript. Hoe moet ik met deze teleurstelling omgaan?”
Dit is wat zij mij adviseerde:
“Het ontvangen van een afwijzing is inderdaad pijnlijk, vooral na zoveel werk en hoop. Hier zijn een paar stappen om met deze teleurstelling om te gaan en vooruit te blijven kijken:
- Erken je gevoelens: Het is normaal om teleurgesteld, verdrietig of zelfs boos te zijn. Geef jezelf ruimte om deze emoties te voelen zonder ze weg te duwen. Schrijven over je gevoelens of er met iemand over praten kan helpen.
- Richt je op je geloof in je werk: Je gelooft nog steeds in je manuscript, en dat is krachtig. Een afwijzing betekent niet dat je werk niet goed is; het kan simpelweg betekenen dat het niet paste bij die uitgever of dat de timing niet goed was. Veel succesvolle auteurs, zoals J.K. Rowling, werden meerdere keren afgewezen voordat ze doorbraken.
- Vraag om feedback (indien mogelijk): Als de uitgever geen specifieke reden voor de afwijzing heeft gegeven, kun je beleefd vragen of ze feedback willen delen. Dit kan inzicht geven in hoe je je manuscript kunt verbeteren of beter kunt afstemmen op de markt.
- Zoek andere uitgevers: Eén afwijzing is geen einde. Er zijn veel uitgevers, en elk heeft andere voorkeuren. Doe onderzoek naar uitgevers die goed passen bij jouw genre en stijl, en stuur je manuscript naar meerdere tegelijk (mits hun richtlijnen dit toestaan).
- Overweeg andere publicatiemogelijkheden: Naast traditionele uitgevers kun je ook kijken naar kleinere, onafhankelijke uitgevers of zelfs zelfpublicatie. Platforms zoals Amazon Kindle Direct Publishing bieden kansen om je werk direct bij lezers te krijgen.
- Blijf schrijven en groeien: Gebruik deze tijd om verder te schrijven of je manuscript te herzien. Misschien kun je een schrijfgroep of een cursus volgen om je vaardigheden aan te scherpen. Elke stap vooruit helpt.
- Vier je inzet: Je hebt een manuscript voltooid en de moed gehad om het op te sturen – dat is een enorme prestatie op zich. Wees trots op je doorzettingsvermogen.
Afwijzingen zijn helaas onderdeel van het proces, maar ze kunnen je ook sterker maken. Blijf geloven in je werk en geef niet op. Succes!” – Grok
Nu las ik in de tekst van Grok veel herkenbare zaken. En ondanks dat ik zelf veel onderwerpen ook al had bedacht, is dit soort bevestiging prettig om te lezen en over te beschikken.
Ook al is dit soort advies een synthetisch product, gefabriceerd door een machine, desalniettemin hebben genAI’s als persoonlijk adviseur en consultant zeker een toekomst, omdat de genAI er altijd is en kan beschikken over grote hoeveelheid brondata waarop deze het advies kan baseren. Het is de volgende stap in het verder democratiseren van data en technologie.